PerBos Farmacihistoriska Sidor

Ingångssidan Svenska startsidan Ämnesmenyn "Artiklar" Sköldpaddan i apoteket

Sköldpaddan i apoteket

Leg. apotekare Gunnar Lundberg

Artikeln har tidigare publicerats i Farmacihistoriska Sällskapets tidskrift "Unicornis" nr 2 1997, och återges här med författarens uttryckliga tillstånd.

   På apoteksmuseet i Gamla Linköping vilar en stor sköldpadda sin bepansrade kropp i upphöjt lugn på en grön filt. Det är en Chelonia mydas, soppsköldpadda, kommen från Indiska oceanen. Den är en fot hög och nära två alnar lång och bred. Arten är numera utrotningshotad.

   Sköldpaddan skänktes 1776 av skeppspredikanten Jacob Wallenberg till Linköpings Katedralskola. Grundat 1627 är Linköpingsgymnasiet Sveriges tredje äldsta och kom att bland Sveriges gymnasier erhålla en av de främsta naturhistoriska samlingarna. Dessa nedpackade samlingar, inklusive sköldpaddan, kommer att inrymmas i ett museirum i Gamla Linköping.

   Men varför kan sköldpaddan passa i Museiapotekets officin? Jo, av två skäl. Först och främst för att Apoteksmuseet inryms i Wallenbergska gården. Den kallas så, eftersom André Oscar Wallenberg, grundaren av finansfamiljen Wallenberg, föddes 1816 i det hus som nu inrymmer museet, och bodde där till 1822. Och Jacob Wallenberg var farbroder till Marcus, André Oscars pappa. Jacob W. företog tre resor till Ostindien, och skänkte till Katedralskolan i Linköping att antal naturhistoriska föremål, av vilka soppsköldpaddan är det främsta. Jacob Wallenberg är mest känd för sin humoristiska reseskildring "Min son på galejan".

   Det andra skälet till sköldpaddans placering finns i museet på andra sidan väggen från sköldpaddan räknat. Där finns montrar med minnen från 1700-talsapoteket, sedermera kallat Wasen, i Linköping. På den tiden förekom sällsynta djur och annat på apoteken. Skansenapoteket i Stockholm kan bl.a. uppvisa en alligator och ett par sköldaddskal. Även i Östergötland förekom sådant. Provincial Medicus Joh. Otto Hagström rapporterar sålunda till Collegium Medicorum den 22 september 1770: "Utom medicinalier fann jag hos apotekaren Nauman, följande naturalier: En Råcka (Raja aculeata). En Crocodil (Lacerta Crocodilus) Leviathan Jobi. En Stör (Acipenser sturio)---". Apotekare Justus Hinrich Nauman som lärt yrket i Hannover och Celle hade 1719 beviljats det första privilegiet för ett apotek i Linköping. Han fick dock redan 1720 sina rättigheter flyttade till Norrköping, där han drev apoteket Kronan till 1770.

   - Så nog kan en sköldpadda passa väl, nära minnena från 1700-talet.

Till ämnesmenyn Till ämnesmenyn           Till startsidan. Till startsidan

Copyright © 1997-2000: Leg. apotekare Gunnar Lundberg, medlem i Farmacihistoriska Sällskapet.
Ansvarig för denna sidas innehåll: Leg. apotekare Bo Ohlson, medlem i Farmacihistoriska Sällskapet.

Skapad 26 februari 2000. Senast uppdaterad: 21 augusti 2000.