PerBos Farmacihistoriska Sidor

Ingångssidan Svenska startsidan ─mnesmenyn "Frågor och svar" Fråga "Uppgifter om apotekt Kronan (Göteborg)"

Uppgifter om apoteket Kronan i Göteborg

F:

Hej!
Jag är intresserad av historia kring Apoteket Kronan på Kungsportsplatsen i Göteborg och skulle vilja få tag på litteratur och bilder rörande 1800-talet.
Har Du några tips?
"Ann-Helen "

S:

Dels finns Sveriges Apotekarhistoria, som utkom i sju delar mellan 1910 och 1971. Där kan man dels läsa en del om apotekets grundande, och att det "...förlades till tomten Korsgatan 3, och förblef där i närmare 250 år, tills detsamma år 1921 af apotekare H Strandell flyttades till hörnet af östra Hamn- och Vallgatorna".
Enligt den Göteborgskarta jag har tillgång till så ser det i alla fall ut att vara i anslutning till Kungsportsplatsen. Tidigare har namnen Strutsen och Stjärnan också använts.
I Sveriges Apotekarhistoria finns också biografiska anteckningar om samtliga apoteksinnehavare.

Dessutom finns det en bok som heter "Ur ett gammalt apoteks historia" av Martin Lundqvist (Göteborg, 1925), som handlar om "Stora Apoteket och Kronans Droghandel". Kronans Droghandel finns kvar än i dag, och har en liten snutt om sitt ursprung på sin webbplats, www.kronans-droghandel.se/svenska/kdsweden/index.htm.

Fritz Stenström har skrivit "Läkekonstens och Hälsovårdens företrädare i Göteborg" (Göteborg, 1929), och där finns ett kapitel om "Apoteken och Apotekarne".

Detta är vad jag kommer på på rak arm. Det är möjligt att det kan finnas mer i Farmacihistoriska sällskapets årsskrifter (finns i så fall med i Svensk Farmacihistorisk Bibliografi på den här webbplatsen) eller i Medicinhistorisk årsbok och liknande publikationer.

Till ämnesmenyn Till ämnesmenyn           Till startsidan. Till startsidan

Copyright© 2011: Per Boström, Bo Ohlson. Ansvarig för denna sidas innehåll: Leg. apotekare Per Boström, medlem i Farmacihistoriska Sällskapet.
Skapad: 9 mars 2002.