PerBos Farmacihistoriska Sidor

Ingångssidan Svenska startsidan Ämnesmenyn "Frågor och svar" Fråga "Skrapkort"

Om skrapkort

F:

När jag började som förskrämd apotekarelev 1965 så slogs jag av att det fanns kortlekar överallt. Ganska snabbt insåg jag att de var hjälpmedel när man gjorde salvor. Korten klipptes enkelt till, lite smalare upptill än nedtill och med en svagt rundad nederkant och användes för att blanda salvor och skrapa ur salvskålar.
Jag vill minnas att det var makulatur från Öbergs spelkortsfabrik.
("Kerstin")

S:

Din beskrivning av skrapkorten är alldeles utmärkt. De "spelkort" man såg på apoteken ännu för några decennier sedan var just makulatur från spelkortstryckerier, t.ex. Öbergs, alltså kort, som av någon anledning inte hade godkänts i tryckeriets rigorösa kvalitetskontroll, men som blev utmärkta engångsskrapor vid salvtillverkning eller engångsskopor vid blandning av pulver och kryddblandningar i apotekens recepturarbete.
Korten formklipptes ofta för att passa till just den salvskål och just den pistill man arbetade med för ögonblicket, och det hörde till yrkesskickligheten att klippa snabbt, elegant och exakt.
Trots att korten var en utskottsprodukt från tryckeriet var de inte gratis, och kostnadsmedvetna apoteksinnehavare kunde ägna avsevärd tid åt att se till att personalen inte slösade med dem - om det var möjligt skulle man göra två skrapor av ett kort!

Skrapkorten lever kvar än idag inom extemporetillverkningen (som i Sverige har flyttats från apoteken till särskilda, regionala tillverkningsenheter), fast de numera är gjorda av plast och saknar tryck.

Till ämnesmenyn Till ämnesmenyn           Till startsidan. Till startsidan

Copyright© 2001-2011: Per Boström, Bo Ohlson. Ansvarig för denna sidas innehåll: Leg. apotekare Bo Ohlson, medlem i Farmacihistoriska Sällskapet.
Skapad den 2 oktober 2001. Senast uppdaterad den 20 april 2011.